Studenten prikbord

 
training mindfulness
#1
Studieadviseur


18-02-2019 14:56
Training Mindfulness voorjaar 2019

In mei start er weer een training ‘Mindfulness-Based Stress Reduction’ voor studenten.
Mindfulness betekent: “met aandacht aanwezig zijn in het hier en nu, zonder daar een oordeel over te hebben.” Bij onplezierige gedachten of gevoelens hebben we vaak de neiging deze af te keuren of te onderdrukken. Mindfulness leert je om een meer accepterende houding aan te nemen tegenover deze (onprettige) gedachten, gevoelens en emoties. De training leert je bewuster stil te staan bij je ervaring van het hier en nu en deze niet te veroordelen. Er kan dan ruimte ontstaan voor het maken van andere keuzes. Hierdoor kun je effectiever omgaan met stress.
Inhoud van de training
De training bestaat uit acht wekelijkse bijeenkomsten. In de bijeenkomsten oefen je met verschillende meditatietechnieken zoals de lichaamsscan, zitmeditatie, loopmeditatie en yoga. Er is gelegenheid met elkaar van gedachten te wisselen over persoonlijke ervaringen met de oefeningen. Een wezenlijk onderdeel van de training is huiswerk. De meditatie- en yogaoefeningen kun je thuis voortzetten met behulp van audiobestanden. Ervaring leert dat thuis oefenen van belang is voor de effectiviteit van de training. Dit vraagt ongeveer 45 minuten per dag.
Praktische zaken
De training begint op dinsdag 7 mei. De andere trainingsdagen zijn: 14-5, 21-5, 28-5, 4-6, 11-6, 18-6 en 25-6. Elke bijeenkomst duurt van 16.00 uur – 18.00 uur. De locatie voor de bijeenkomsten is de stilteruimte van de studentenkerk, Erasmuslaan 9A in Nijmegen. Aan de training zijn geen kosten verbonden.
De training zal worden verzorgd door studieadviseur Peter van Oorschot. Hij heeft de opleiding tot trainer mindfulness aan het Radboud Universitair Medisch Centrum voor Mindfulness gevolgd en is gecertificeerd als categorie 1 trainer.
Als je interesse hebt, stuur dan een mail naar Peter.vanOorschot@radboudumc.nl. We maken dan een afspraak voor een intakegesprek om te kijken of het voor jou een geschikte training is.