Vacatureladder stages voor studenten Faculteit der Medische Wetenschappen

 
Wetenschappelijke stage Cardiologie en Fysiologie: relatie hemodynamiek en morbiditeit na een Transkatheter Aortaklep Implantatie (GNK)
#1
Department of Physiology


09-05-2022 12:35
Titel: Wetenschappelijke stage Cardiologie en Fysiologie: relatie hemodynamiek en morbiditeit na een Transkatheter Aortaklep Implantatie (GNK)

Achtergrond:
Een aortaklepstenose (AS) komt vaak voor, vooral bij ouderen. Indien deze vernauwing van de aortaklep niet tijdig wordt behandeld, dan zal AS leiden tot het optreden van ernstige symptomen en overlijden. Om dit te voorkomen, kan men een nieuwe aortaklep plaatsen bij ouderen via een minimaal-invasieve Transkatheter Aortaklep Implantatie (TAVI), waarbij een nieuwe klep via de lies ingebracht kan worden.

Een complicatie die echter veel voorkomt na plaatsing is een paravalvulaire lekkage (PVL), waarbij de nieuwe aortaklep onvoldoende afsluit. Dit leidt tot het terugstromen van bloed vanuit de aorta terug het linkerventrikel in. De patiƫnten met een significante lekkage leiden vaak na de operatie aan hartfalen en kunnen hier aan overlijden indien er geen tijdige diagnose plaatsvindt. Het diagnosticeren van deze lekkage tijdens de operatie is daarom essentieel, aangezien de cardioloog tijdens de operatie de lekkage nog kan verminderen. Huidige methoden (echocardiografie, angiografie) zijn echter slecht in staat om de mate van lekken te bepalen. Aangezien PVL grote hemodynamische consequenties heeft, kan het gebruik van hemodynamische parameters een goede methode zijn om de lekkage beter te kunnen diagnosticeren tijdens de operatie.

Vraagstelling:
Kunnen hemodynamische parameters, gemeten tijdens de operatie, morbiditeit na TAVI voorspellen?

Wat ga je doen?
De HEMO PRO studie (HEMOdynamic assessment of Paravalvular leakage after tRanscatheter aortic valve implantation for prediction of mOrbidity) is een samenwerking tussen de afdeling Cardiologie en Fysiologie, en betreft een retrospectief onderzoek van 877 patiƫnten die onder controle staan in een van de 7 deelnemende ziekenhuizen.
Je gaat deze deelnemende ziekenhuizen bezoeken om de elektronische patientendossiers te screenen, en te bekijken of morbiditeit na afloop van de TAVI heeft opgetreden.
Daarnaast screen je de hemodynamische data die gemeten is tijdens de operatie.
Je bent verantwoordelijk voor de uitvoer van je analyse en zult je bevindingen presenteren op de afdeling Fysiologie.

Wie zoeken wij?
We zijn op zoek naar een enthousiaste, en kritische Geneeskunde student die het leuk vindt om met klinische data aan de slag te gaan. Het maakt daarbij niet uit in welk stadium van je studie je bevindt. De startdatum van je stage kan in overleg worden vastgesteld.

Mocht je enthousiast zijn geworden, of meer willen weten over de stage, dan kun je contact opnemen met Niels Stens, onderzoeker afdelingen Fysiologie en Cardiologie, viaNiels.Stens@radboudumc.nl.

https://www.radboudumc.nl/en/research/departments/physiology
#2
Niels Stens


16-06-2022 10:17
We zijn nog op zoek naar een stagiair. Dit project is erg geschikt voor studenten met een interesse in de (interventie-)cardiologie.

Je kunt bij interesse of eventuele vragen contact opnemen via niels.stens@radboudumc.nl