Vacatureladder stages voor studenten Faculteit der Medische Wetenschappen

 
Leuke klinische wetenschappelijke stage op de IC: de TURBO studie
#1
Harmke Duindam


09-06-2022 14:45
Klinische wetenschappelijke stage van 4-6 maanden op Intensive Care: de TURBO studie

Korte beschrijving studie:
Klinische studie naar hersenschade en neuro-inflammatie bij patiënten die een TAAA (Thoraco Abdominale Aorta Aneurysma)-operatie ondergaan.
Startdatum in overleg, bij voorkeur september, uiterlijk oktober 2022.

Gezocht:
- Master Geneeskunde of BMW student die beschikbaar is voor 6 maanden. Eventueel kan inwerken al plaatsvinden vóór of tijdens voorblok CKO9.
- Communicatief vaardige, enthousiaste en leergierige student met interesse voor Intensive Care Geneeskunde en/of cardiochirurgie.
- Flexibele werkdagen: soms moeten er ook afnames in het weekend plaatsvinden, dit kan uiteraard gecompenseerd worden doordeweeks.

Taken van de student:
- Screenen van patiënten vanuit elektronisch patiëntendossier
- (Eventueel) inclusiegesprek met de patiënt voeren
- Bloed en liquor afnames uit zowel arterielijn als externe lumbaal drain (ELD) die geplaatst worden in kader van de operatie. De afnames vinden plaats op de OK en op de IC.
- Verwerken van bloed en liquor in het laboratorium en opslaan in biobank van de IC
- Invoeren van de database en verzamelen van data uit medische gegevens
Natuurlijk wordt je eerst goed ingewerkt en is er uitgebreide supervisie.

Achtergrond van het onderzoek:
Patiënten die op de intensive care liggen of hebben gelegen ervaren vaak klachten van de hersenen. Dit kan zich uiten in een delier (acute verwardheid), maar op lange termijn ook in cognitieve problemen (concentratiestoornissen of geheugenklachten) of zelfs in dementie. Vergelijkbaar met Long-Covid waar momenteel veel aandacht voor is.
Een van de oorzaken hiervan lijkt neuroinflammatie, een overactivatie van de immuuncellen van de hersenen. Dit ontstaat als gevolg van systemische inflammatie door onderliggend lijden (infectie) of een grote operatie. Het kunnen voorkómen of verminderen van deze neuroinflammatoire respons zou in de toekomst een belangrijke rol kunnen spelen in preventie van zowel delier als lange termijn cognitieve problemen.
De onderzoekslijn neuroinflammatie op de Intensive Care van het Radboudumc doet fundamenteel onderzoek naar de onderliggende pathofysiologie hiervan, bij zowel patiënten die cardiochirurgische ingrepen ondergaan als patiënten met sepsis en COVID op de IC.

DUS….
- Ben jij nauwkeurig en flexibel én ben je op zoek naar een leuke hands-on wetenschappelijke stage?
- Wil je meer leren over de Intensive Care en ben je toe aan verdieping binnen de wetenschap?

Dan maak ik graag kennis met jou! Stuur zsm je CV en korte motivatie naar onderstaand emailadres, dan neem ik contact met je op.

Groeten,

Harmke Duindam
Arts-onderzoeker IC
harmke.duindam@radboudumc.nl