Vacatureladder stages voor studenten Faculteit der Medische Wetenschappen

 
Kwalitatief onderzoek: lage gezondheidsvaardigheden en chronische leukemie
#1
Yolba Smit


10-06-2022 14:53
Chronische myeloide leukemie (CML) en chronische lymfatische leukemie (CLL) zijn ernstige ziektes die tegenwoordig redelijk goed te behandelen zijn: met een TKI als dagelijkse orale medicatie kunnen CML-patiënten een normale levensverwachting bereiken. De bijwerkingen van medicijnen kunnen echter ernstig zijn: tot dertig procent van de patiënten stapt over op een ander type TKI vanwege ervaren bijwerkingen. Aangezien CML-behandeling chronisch is en voor de meeste patiënten zelfs levenslang, is begeleiding bij de chronische problemen waarmee CML-patiënten te maken hebben, hard nodig. Hoewel het behandeltraject bij CLL anders is geldt ook voor deze patiënten dat zij hun leven lang patiënt blijven, en over het algemeen een milde prognose hebben.

Onderzoeksvragen: welke vragen over hun ziekte leven er bij CML & CLL patiënten met lage gezondheidsvaardigheden? Tegen welke knowledge gaps lopen zorgverleners aan bij deze groep? Hoe kunnen we de patiënten het beste informeren over hun ziekte? En op welke manier?

Voor jouw stage selecteer jij één of meer van de onderzoeksvragen en werkt die verder uit. Je interviewt patiënten met lage gezondheidsvaardigheden en analyseert deze interviews (kwalitatief onderzoek). Eventueel interview je ook nog zorgverleners. Je kunt mee publiceren aan een artikel. Er hebben al interviews met CML patiënten en zorgverleners plaatsgevonden. We zijn op dit moment ook patiënten met chronische lymfatische leukemie aan het rekruteren.

Start en duur: 12 weken, 40 uur per week, of een flexibelere regeling indien nodig. Startdatum: liefst juli 2022, omdat je dan nog zelf patiënten kunt interviewen en samen kunt werken met een master student biomedische wetenschappen. Maar een andere inzet is bespreekbaar.

Je begeleider is Prof. Rosella Hermens, IQ Healthcare. Je dagelijkse begeleider is Yolba Smit, promovendus.

Er zijn mogelijkheden om de polikliniek voor CML-patiënten te bezoeken en/of deel te nemen aan enkele van de bredere activiteiten van het CMyLife-project (www.cmylife.nl), afhankelijk van jouw interesses en de COVID-19-situatie.

Als je vragen hebt of interesse hebt kun je mij mailen of bellen:
Yolba.smit@radboudumc.nl
06-38986465

http://www.cmycml.nl, www.cmycll.nl
#2
Yolba Smit


04-08-2022 17:28
Binnen dit project zijn steeds meerdere stages beschikbaar, voor BMS (bachelor, Master) en geneeskunde studenten. neem even contact op als je geïnteresseerd bent!